niedziela, 11 października 2015

Jesienne klimaty i dyniowe LOVE



Od jakiegoś czasu panuje jesień. Niestety nie da się temu zaprzeczyć. W związku z tą porą roku na naszym stole zaczęła królować dynia. Okazało się, że i nasza Lena bardzo lubi dynię w swoim menu. Dziś na tapecie sernik dyniowy z musem z białej czekolady oraz dyniowy syrop korzenny do kawy. 

 
Oprócz dyni, kolejnym kulinarnym zwiastunem jesieni jest dla nas figa. Bardzo lubię ją w połączeniu z serami pleśniowymi i stąd nasze dzisiejsze śniadanie. Tosty z serem camembert, figami i szynką parmeńską. Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. 


 
Słoiki kubki, to ostatnio moje ulubione naczynie, mimo że pora na pikniki minęła mi one się nie znudziły. Są one do kupienia u nas o tutaj :)

 
Ania:)


6 komentarzy:

  1. Ależ zaciekawiłaś mnie dyniowym sernikiem... uwielbiam serniki, uwielbiam dynię, chętnie spróbowałabym ich połączenia. Aniu czy podzielisz się przepisem?
    Świetny pomysł na tosty :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, przepis poniżej:)
      Spód do sernika:
      Biszkopty pokruszone około 100 - 150g
      3 łyżki roztopionego masła
      pokruszone biszkopty mieszam z roztopionym masłem i wysypuję nimi tortownicę, lekko ugniatam.
      Masa serowo - dyniowa:
      1 szklanka pure z dyni
      0,7kg białego sera
      2 jajka
      2 zółtka
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki mąki pszennej
      150ml śmietany 30%
      Ser mielimy dwukrotnie, po zmieleniu dodajemy do niego pure z dyni, jajka i żółtka, cukier i pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby sernik się za bardzo nie napowietrzył. Masę serową wylewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w piekarniku ustawionym na 170C przez około godzinę. Sernik musi być ścięty na całej powierzchni. Możemy wydłużyć nieco czas pieczenia.
      Po wyjęciu z piekarnika sernik musi całkowicie wystygnąć.
      Mus z białej czekolady:
      200g białej czekolady
      400ml śmietanki 30%
      150ml śmietanki mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucić pokruszoną czekoladę. Pozostawić do jej rozpuszczenia. 250ml śmietanki ubić mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać w 3 turach przestudzoną śmietanę z rozpuszczoną w niej białą czekoladą i delikatnie wymieszać do połączenia.
      Mus wylać na ostudzony sernik i schłodzić przez noc w lodówce.
      Smacznego:)

      Usuń
  2. Sernik dyniowy to jest rzeczywiście jakaś odmiana. Koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyróżniam Cie moja droga . Pobawisz się ? :)
    http://edipassioneblog.blogspot.nl/2015/10/wyroznienie-i-nowe-inspiracje.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak:) Tylko w weekend odpowiem na Twoje pytania:) Buziaki:)

      Usuń