poniedziałek, 22 czerwca 2015

Przetwory czas zacząć

Kuchnia już na ostatniej prostej, pozostało kilka detali do skończenia, lampy do zawieszenia, ale te kupię dopiero za około dwa tygodnie, bo muszę jechać po nie do Łodzi. Jednak nie przejmuję się i jakoś do przodu. Rozpoczęłam sezon przetworów zaczynając od zamknięcia w słoikach smaku truskawkowego. W tym roku pierwszy raz zdecydowałam się na syrop truskawkowy - będzie idealny do lemoniady oraz dżemu truskawkowego z nutą wanilii oraz drugiego, z nutą cynamonu. Powstał również gęsty sos truskawkowy z chili, mam nadzieję że będzie idealny do mięsa np. kaczki.
Ostatnio bardzo mnie tu mało, ale życie pochłonęło mnie bez pamięci. Dodatkowo od połowy lipca wracam do pracy na etacie, a przed tym chciałabym tyle zrobić, że brakuje mi czasu na blogownie i czytanie. Mam nadzieję, że nie długo to wszystko się unormuje.




 
Pozdrawiam truskawkowo:)
Ania





2 komentarze:

  1. Aniu bardzo ciekawie brzmią Twoje przetwory :)) Nigdy takich nie robiłam. Czy ten syrop , to po prostu sok truskawkowy, czy coś całkiem innego ?
    Zdjęcia jak zawsze świetne, już sięgam po tę łyżeczkę z ostatniej fotki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop robiłam tak: 2kg truskawek pokroiłam, dolałam szklankę wody i gotowałam około 45min. Powstały sok zlałam, tylko lekko odciskając truskawki. Dodałam około 1/2kg cukru i gotowałam około godziny. Powstało z tego 1,15 litra gęstego syropu idealnego do lemoniady lub wody gazowanej

    OdpowiedzUsuń