Od jakiegoś czasu panuje jesień. Niestety nie da się temu zaprzeczyć. W związku z tą porą roku na naszym stole zaczęła królować dynia. Okazało się, że i nasza Lena bardzo lubi dynię w swoim menu. Dziś na tapecie sernik dyniowy z musem z białej czekolady oraz dyniowy syrop korzenny do kawy.
Oprócz dyni, kolejnym kulinarnym zwiastunem jesieni jest dla nas figa. Bardzo lubię ją w połączeniu z serami pleśniowymi i stąd nasze dzisiejsze śniadanie. Tosty z serem camembert, figami i szynką parmeńską. Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Słoiki kubki, to ostatnio moje ulubione naczynie, mimo że pora na pikniki minęła mi one się nie znudziły. Są one do kupienia u nas o tutaj :)
Ania:)
Ależ zaciekawiłaś mnie dyniowym sernikiem... uwielbiam serniki, uwielbiam dynię, chętnie spróbowałabym ich połączenia. Aniu czy podzielisz się przepisem?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na tosty :)
Pozdrawiam cieplutko, Agness :)
Pewnie, przepis poniżej:)
UsuńSpód do sernika:
Biszkopty pokruszone około 100 - 150g
3 łyżki roztopionego masła
pokruszone biszkopty mieszam z roztopionym masłem i wysypuję nimi tortownicę, lekko ugniatam.
Masa serowo - dyniowa:
1 szklanka pure z dyni
0,7kg białego sera
2 jajka
2 zółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
150ml śmietany 30%
Ser mielimy dwukrotnie, po zmieleniu dodajemy do niego pure z dyni, jajka i żółtka, cukier i pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby sernik się za bardzo nie napowietrzył. Masę serową wylewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w piekarniku ustawionym na 170C przez około godzinę. Sernik musi być ścięty na całej powierzchni. Możemy wydłużyć nieco czas pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika sernik musi całkowicie wystygnąć.
Mus z białej czekolady:
200g białej czekolady
400ml śmietanki 30%
150ml śmietanki mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucić pokruszoną czekoladę. Pozostawić do jej rozpuszczenia. 250ml śmietanki ubić mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać w 3 turach przestudzoną śmietanę z rozpuszczoną w niej białą czekoladą i delikatnie wymieszać do połączenia.
Mus wylać na ostudzony sernik i schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego:)
Sernik dyniowy to jest rzeczywiście jakaś odmiana. Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Polecam z całego serca, bo jest na prawdę pycha:)
UsuńWyróżniam Cie moja droga . Pobawisz się ? :)
OdpowiedzUsuńhttp://edipassioneblog.blogspot.nl/2015/10/wyroznienie-i-nowe-inspiracje.html
Jasne że tak:) Tylko w weekend odpowiem na Twoje pytania:) Buziaki:)
Usuń