Sezon
na owoce w pełni. Co rusz na targach pojawiają się kolejne sezonowe owoce.
Truskawki powoli zaczynają schodzić na dalszy plan, a prym zaczynają wieść u
nas maliny i porzeczki. Dziś postanowiłam upiec na podwieczorek kruche babeczki
z malinami i czerwonymi porzeczkami.
Kruche
babeczki:
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki mąki
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i schłodziś w lodówce min. 30 minut. Po tym czasie wyciąć z rozwałkowanego ciasta krążki i wylepić nimi foremki do babeczek . Piec około 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone
babeczki wystudzić na kratce i delikatnie wyjąć z foremek.
Krem:
Śmietana 30% - 250ml
3 łyzki serka ricotta
1 łyżka cukru pudru
owoce do dekoracji
Korupsy
babeczek napełniłam krem ze śmietany kremówki ubitej z serkiem ricotta i
odrobiną cukru pudru. Na początku 250ml śmietany 30% ubiłam na sztywno,
następnie dodałam do niej 3 łyżki serka ricotta, który wcześniej utarłam w
miseczce z 1 łyżką cukru pudru. Takim oto kremem napełniłam babeczki i
udekorowałam malinami i porzeczkami. Z tego przepisy wyszło mi około 15
babeczek.
P.S - Jutro wybieram się na nasz Pchli Targ - ciekawe czy coś uda się upolować?:)
Do zobaczenia
Ania